Villa Anna

Η ιστορία μου

Το να κάνεις τους ανθρώπους γύρω σου ευτυχισμένους είναι η μεγαλύτερη επένδυση. Σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα μέσα σου. Κι εκείνοι με τη σειρά τους αισθάνονται το ίδιο όμορφα και θέλουν να το μεταδώσουν και σε άλλους. Μια αλυσίδα ευτυχίας, δηλαδή.

Τη Σκιάθο και τη Villa Anna, τις επισκέπτομαι ήδη από τις πρώτες μέρες μου στη ζωή. Δεν υπάρχει καλοκαίρι που να μην ήρθα έστω και για λίγες μέρες. Και πάνε περίπου κάτι περισσότερο από 30 χρόνια. Έπαιζα σε αυτό το οικόπεδο, γεμάτο από ελιές, πριν ακόμη υπάρξει η Villa Anna. Απολάμβανα μεσημεριανούς ύπνους στο καρότσι μου υπό τα νανουρίσματα της θορυβώδους μπετονιέρας για όσο διάστημα χτιζόταν η Villa Anna. Έπαιζα κρυφτό στα στενά σοκάκια της Σκιάθου μέχρι που σκοτείνιαζε κι ήταν πια πολύ αργά για να βλέπω. Βούτηξα στη θάλασσα τόσες φορές που σταμάτησα πλέον να τις μετράω. Αν και ήταν αγαπημένη παιδική συνήθεια. Το μέτρημα των καλοκαιρινών μπάνιων -που φυσικά μετρούσαν διπλά τις μέρες που πηγαίναμε και τα απογεύματα- και το μέτρημα των παγωτών. Κάποια χρόνια μετά βέβαια, το νησί σαν να έχασε ξαφνικά τη γοητεία του υπό το φως του ήλιου. Είχε έρθει επιτέλους ο καιρός για λίγη νυχτερινή ζωή.

Σήμερα, η ζωή στο νησί είναι πηγή έμπνευσης και ηρεμίας. Η δική μου Χώρα του Ποτέ, ένα μέρος που νιώθω πάντα σαν το σπίτι μου, όχι μόνο λόγω οικογενειακών δεσμών αλλά λόγω της χαράς και της γαλήνης που μου χαρίζει. Αγαπώ κάθε λεπτό που βρίσκομαι εδώ και δε θα το αντάλλαζα ποτέ και για τίποτα στον κόσμο, όσο κι αν δεν το πίστευα κάποια χρόνια πριν.

Τα καλοκαίρια μου δε θα ήταν τα ίδια χωρίς τη ζωή μου στο νησί. Τα καλοκαίρια μου δε θα ήταν τα ίδια χωρίς τη Σκιάθο μου και χωρίς τη Villa Anna μου.

Ioanna

Με θυμάμαι να βρίσκομαι πάντα κάπου γύρω στη Villa Anna από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια. Ίσως να είναι κι αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους η έννοια της φιλοξενίας μου είναι τόσο οικεία από πολύ νεαρή ηλικία. Απ’ την άλλη, πάντα με ενδιέφερε να σχεδιάσω το ιδανικό μέρος φιλοξενίας -σύμφωνα πάντα με την προσωπική μου αισθητική και αξίες-, το μέρος που όλοι θα ανυπομονούσαν να πάνε για διακοπές και μετά θα ανυπομονούσαν να επιστρέψουν το επόμενο καλοκαίρι. Το να ασκεί κανείς το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί πραγματική πρόκληση και μάλλον αυτή ήταν και η καίρια στιγμή όπου αποφάσισα να εκπληρώσω το όνειρό μου. Να ανανεώσω τη Villa Anna και να σχεδιάσω το σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας. Κι έτσι, ανανεώθηκα κι εγώ μαζί. Προς μια νέα κατεύθυνση. Του επιχειρείν. Τι σημαίνει άραγε επιχειρείν; Nα αυτενεργείς δημιουργικά μαζί με άλλους.

Προτιμώ να βλέπω τον τουρισμό σαν την τέχνη της φιλοξενίας παρά σαν μια καθαρά επιχειρηματική δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τη Villa Anna. Η Villa Anna για μένα είναι, πρώτα και πάνω από όλα, το μέρος που πέρασα όλα μου τα καλοκαίρια, το μέρος που βαθιά αγαπώ και που θα ήθελα να αγαπήσουν και οι φιλοξενούμενοί μου.

Και δίνω τον καλύτερό μου εαυτό για να το πετύχω αυτό. Ό,τι δείτε εδώ έχει να κάνει με κάποιον τρόπο με ένα κομμάτι του εαυτού μου. Από τις χειρόγραφες σημειώσεις που δίνω στους επισκέπτες μας μέχρι τα μπουκέτα ρίγανης. Θέλω οι επισκέπτες μας να ξυπνάνε και να μυρίζουν το νησί. Έτσι πρέπει να γίνεται. Να το μυρίζουν, να το γεύονται, να το αισθάνονται! Πρέπει να αισθάνονται κι αυτοί ντόπιοι, έστω και για λίγες μέρες. Με ενδιαφέρει να περνούν καλά, για αυτό και προσπαθώ να περνώ κι εγώ λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί τους -μια από τις γλώσσες που ξέρω και χρησιμοποιώ για να εκφράσω την αγάπη μου και για το νησί-. Μια θάλασσα, μια γλώσσα, λένε εκείνοι. Ανεξάρτητα από το πού είναι, μ’αρέσει να τους συμπεριφέρομαι σαν να είναι φίλοι μου. Θέλω να χαλαρώσουν από τις έννοιες τους και να νιώσουν σύντομα άνετα, σαν το σπίτι τους. Κι εκείνοι το εκτιμούν τόσο σαν να μην είναι κάτι απολύτως φυσικό για τους ίδιους.

Κάθε Απρίλη που επιστρέφω στο νησί, νιώθω ξανά ότι το ερωτεύομαι. Η απόστασή μου από αυτό, όσο λείπω τους χειμώνες, λες και καθαρίζει την οπτική μου κι όταν πλέον επιστρέφω, νιώθω ενθουσιασμένη κι έτοιμη να ανακαλύψω ξανά όλες αυτές τις λεπτομέρειες που είναι ήδη τόσο κοντά μου. Και τη θάλασσα. Αχ, αυτή τη θάλασσα…Μεγαλωμένη με θάλασσα και ήλιο στην παιδική μου ηλικία, σύντομα συνειδητοποίησα ότι μ’ αρέσει, ή μάλλον καλύτερα αυτό είναι που με γεμίζει τόσο, να φροντίζω τους άλλους. Για αυτό λοιπόν σας περιμένω και σας καλωσορίζω για μια αξέχαστη διαμονή στην αγαπημένη μου Villa Anna!