Villa Anna

Η ιστορία μας

Η Σκιάθος κατοικείται ήδη από τα προϊστορικά χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα από Πελασγούς και αργότερα πιθανόν κι από Κρήτες. Ο ρόλος της Σκιάθου κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων δεν ήταν ιδιαιτέρως σημαντικός. Το 480 π.Χ., ο στόλος του Πέρση βασιλιά Ξέρξη χτυπήθηκε από μια ισχυρή καταιγίδα και καταστράφηκε στις βραχώδεις ακτές του βορειοδυτικού κομματιού του νησιού. Λόγω του συγκεκριμένου συμβάντος, ο ελληνικός στόλος ήταν σε θέση να παρεμποδίσει τους Πέρσες από το να εισβάλλουν στη στεριά και να εφοδιάσουν το στρατό τους που ήταν αντιμέτωπος με τους 300 Σπαρτιάτες στο πέρασμα των Θερμοπυλών. Έτσι, ο Περσικός στόλος ηττήθηκε στο Αρτεμίσιο και τελικά καταστράφηκε ολοσχερώς στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ένα χρόνο αργότερα. Αργότερα η πόλη της Σκιάθου ήταν σταθερά σύμμαχος των Αθηναίων, τόσο στην Α’ όσο και στη Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία, μέχρι που η πόλη της καταστράφηκε από το Φίλιππο τον Ε’ της Μακεδονίας το 200 π.Χ.

Το 1207, οι αδερφοί Γκύζη κατέλαβαν το νησί και έχτισαν το Μπούρτζι, ένα μικρό βενετικού τύπου οχυρό που μοιάζει με το Μπούρτζι στο Ναύπλιο, σε μια μικρή χερσόνησο ακριβώς έξω από τη χώρα της Σκιάθου, προκειμένου να προστατέψουν τη χώρα από τους πειρατές. Ωστόσο το Μπούρτζι ως οχυρό ήταν αναποτελεσματικό στο να προστατέψει τους κατοίκους κι έτσι στα μέσα του 14 ου αιώνα, η πρωτεύουσα της Σκιάθου μεταφέρθηκε στο Κάστρο, σε έναν εξαιρετικά απόκρημνο βράχο, πάνω από το Αιγαίο πέλαγος στο βορειότερο σημείο του νησιού. Για τη Βυζαντινή περίοδο δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες. Είναι γνωστό πάντως πως το νησί υπέφερε πολύ από επιδρομές πειρατών.

Το φαινόμενο της πειρατείας συνεχίστηκε τόσο κατά τη διάρκεια της σύντομης Ενετοκρατίας, όσο και στην Τουρκοκρατία. Το 1704 μοναχοί από το όρος Άθως έχτισαν το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, το οποίο διετέλεσε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής επανάστασης του 1821 και κρησφύγετο των Ελλήνων επαναστατών. Η πρώτη ελληνική σημαία κατασκευάστηκε κι ανυψώθηκε εκεί, το 1807. Η Σκιάθος γενικότερα είχε σημαντική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 κι αποτέλεσε τμήμα του πρώτου ελληνικού κράτους.

Μετά το πέρας της ελληνικής επανάστασης και την πτώση της πειρατείας στο Αιγαίο, το Κάστρο έχασε πλέον τη στρατηγική σημασία του σαν τοποθεσία. Έτσι το 1830, η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε ξανά στο αρχικό σημείο, όπου εξακολουθεί και παραμένει μέχρι σήμερα. Στις μέρες μας, τα ερείπια του Κάστρου αποτελούν σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα του νησιού. Κατά τη διάρκεια του 190υ αιώνα, η Σκιάθος έγινε σημαντικό ναυπηγικό κέντρο στο Αιγαίο λόγω της αφθονίας της σε πευκοδάση. Η ξυλεία του νησιού εξαφανίστηκε, κάτι το οποίο σταδιακά άρχισε να βελτιώνεται λόγω της χρήσης των ατμόπλοιων. Ένα μικρός ταρσανάς εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη και σήμερα στο νότιο τμήμα του νησιού, κατασκευάζοντας ελληνικά καΐκια.

           Αξιοθέατα

* source: Wikipedia